Design Thinking dla firm

16 grudnia 2017

Co to jest dobry smak?

Wyjątkowo dobry gust. Dobry smak można rozwijać podobnie jak pomysłowość. Doskonałe rozumienie jest czynnikiem potęgującym apetyt pragnień, a tym samym radość z posiadania. Wzniosłość czyjegoś gustu ujawnia rozmiary talentu tej osoby. Tylko wyjątkowy obiekt zdoła zadowolić wybitny umysł; podobnie jak duże kęsy pozwalają zaspokoić duży apetyt, tak i podniosłe zagadnienia przeznaczone są dla wysublimowanych osób. Wyrobiony gust napełnia bojaźnią nawet najbardziej wzniosły materiał, a ten absolutnie doskonały traci swoją pewność siebie. Wyjątkowe zdolności spotyka się rzadko, warto więc oszczędzać uznanie. 

Gust można rozwijać dzięki obcowaniu z innymi ludźmi, a zyskuje się go poprzez ciągłe używanie: natrafienie na kogoś obdarzonego doskonałym smakiem to wyjątkowo szczęśliwy traf. Nie należy jednak wyrabiać sobie nawyku podchodzenia do wszystkiego z niechęcią. Takie zachowanie jest przejawem głupiego posunięcia się do skrajności, a staje się podwójnie obrzydliwe, jeżeli jest tylko pozą, a nie naturalnym usposobieniem. Niektórzy chcieliby, żeby Bóg stworzył jeszcze jeden świat i odmienną doskonałość, zaspokajając w ten sposób ich wygórowane wyobrażenia.

B. Gracian, Sztuka roztropności, Wyd. Helion, Gliwice 2015.